Är du ensamföretag? Saknar du arbetskamrater? Består ditt nätverk och samtalspartner endast av kaffebryggaren på jobbet? Då kanske co-working är något för dig.
Fenomenet med co-working har formligen exploderat under de senaste åren. Enkelt förklarat handlar det om att företagare samsas om yta och service så som kaffemaskin, wifi och kanske även reception och mottagning av kunder.
Känner du som medlem på myOffice igen dig? Det är just det här som myOffice handlar om – co-working.
Hur definieras på begreppet co-working?
Enligt Helio.se inbegriper co-working detta:
- Du delar ytor med andra företag.
- Det sociala nätverket är viktigt.
- Kontoret eller platsen kommer nyckelfärdigt med möbler.
- Service ingår, vilket kan vara städning, kaffe, wifi, skrivare, posthantering, gym och liknande.
- Generösa gemensamma ytor där du kan välja att sätta dig på olika platser varje dag beroende på om du har ett möte, behöver tyst omkring dig eller mer livligt.
Och grundtanken med co-working är att du inte ska behöva låsa upp dig i långa kontrakt. Speciellt när du är ett mindre bolag eller ett snabbväxande bolag som inte vet vad som händer de närmaste 12–24 månaderna. Ett försvenskat begrepp för co-working är kontorskollektiv.
Co-working historik
Co-working som fenomen uppstod som en trend i Kalifornien under slutet på 90-talet och tidigt 2000-tal när människor valde att dela kontor för att det var billigt och praktiskt, men också för att det blev en roligare att plötsligt ha kollegor att dricka kaffe eller samarbeta med om du var frilansare.
Från början skedde co-working (som det inte kallades förrän senare på 2000-talet) i informella sammanhang när någon hade lediga platser på ett kontor som hyrdes ut, eller att någon hittade ett rivningskontrakt som flera personer gick ihop och delade. Under de tidigare åren var det framförallt frilansare eller mindre bolag som valde att sitta tillsammans i co-working spaces, och ofta från tech/startup-världen eller personer som jobbade med media och reklam. Vilket som exakt var världens första co-working space finns det många sanningar om, men bland annat nämns C-space i Berlin runt 1995 som då kallade sig “Hackerspace”. Bland de tidiga märktes också Oberholz i Berlin och 42 West 24 i New York. De som däremot var en av dem som tog co-working från obskyrt fenomen till mainstream var Brad Neuberg med sitt ”San Francisco Co-working Space” som senare blev The Hat Factory.*
*Fakta om co-working lånad från Helio.se