Alla konferensrummen hos myOffice är nu coronasäkrade helt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Handsprit finns i alla rummen och även vid in och utgången till myOffice.
Att pandemier slår mot mänskligheten är snarare regel än undantag. Det har hänt förut med exempel som julianska pesten, digerdöden, Spanska sjukan och nu Covid-19. Vi har pratat med Göran Karlsson, professor och förutvarande ÖNH-specialist vid Sahlgrenska sjukhuset.
Senaste gången mänskligheten utsattes för något liknande var mot slutet av Första världskriget då Spanska sjukan härjade. Polioepidemin på 50-talet var mer avgränsad och inte direkt någon pandemi, även om det även då handlade om virus.
–I början sas det att Covid-19 var en virussjukdom som inte drabbade människan, men sedan började det strömma in rapporter från Kina om att det vara något helt annat, säger Göran Karlsson när vi samtalar om pandemin.
–Jag har sysslat med infektionssjukdomar större delen av mitt yrkesverksamma liv och har ett väl utvecklat nätverk som vi i viss mån har kunnat kontakta. Gruppen har noggrant följt myndigheternas rekommendationer.
Hur farligt är detta virus?
–Coronavirus i sig är inget nytt. Men nu handlar det om ett nytt virus i den familjen. Av vanliga förkylningar är cirka 25 procent coronarelaterade. Det nu aktuella coronaviruset är mycket nyckfullt på så sätt att vissa smittade inte blir sjuka alls medan andra avlider. Vissa måste behandlas i respirator i flera veckor, vilket är oerhört påfrestande för kroppen.
Hade man kunnat agera annorlunda från Folkhälsomyndigheten?
–Den här pandemin är långt ifrån över. Vi har inte facit än och kommer inte att ha det inom det närmaste året. I Sverige har vi nu över 5 800 bekräftade dödsfall. Det är naturligtvis tragiskt, men man skall komma ihåg att vi i Sverige har vi ett säkert och omfattande regelverk för hur vi dokumenterar våra dödfall, vilket skiljer oss från många andra länder. Därför är det svårt, näst intill omöjligt, att jämföra dödstalen mellan länder. Utvecklingen för hur det kommer att se ut i höst kommer att bestämmas de kommande veckorna.
Och för oss i Sverige?
–Om vi klarar oss från en större andra våg och om det kommer ett vaccin i början på 2021 kan vi i bästa fall återgå till något som liknar normalläge under kommande vår. Vi vet inte hur effektiva de vacciner som utvecklas är. Det pågår mer än 170 projekt just nu. Vi vet inte heller om det kommer att krävas en eller flera doser av vaccinerna.
Vad är värsta scenariot?
–Allt beror på vad som händer ute i världen. I USA håller antalet avlidna på att plana ut, men det ökar i Sydostasien, i Indien, Bangladesh. I länder med mycket folk och låg socioekonomisk status. Detta påverkar även oss i Sverige. Det kommer sannolikt att ta flera år innan pandemin är, så att säga, helt över. Vi måste följa myndigheternas riktlinjer, men det är främst den enskildes ansvar att sköta social distansering och handhygien.